Son Dakika :
Home » » Dieageo’da 2.1 milyar dolarlık gergin bekleyiş

Dieageo’da 2.1 milyar dolarlık gergin bekleyiş

Wednesday 15 May 2013 | 0 comments

TBMM Başkanlığı’na sunulan alkollü içkilerin her türlü reklam ve tanıtımı dahil pek çok yasağı içeren kanun teklifi Türkiye’de tartışıldığı kadar, bu alanda bugüne kadar en büyük yatırımı Türkiye’ye yapan İngiliz Diageo’nun merkezine de bomba gibi düştü.

Alkollü içkinin ‘alanı’ Türkiye’de giderek daralırken, en son Şubat 2011’de 2.1 milyar dolara Yeni Rakı’nın da üretici olan Mey İçki’yi satın alan Diageo’nun gelişmelerle ilgili şaşkınlık yaşadığı konuşuluyor. İngiliz alkollü içki devi Johnnie Walker, Baileys, Guinness, Red Stripe, Smirnoff, Captain Morgan, Gordon’s, Crown Royal ve J&B gibi pek çok markayı bünyesinde bulunduruyor. Türkiye‘de satın aldığı Mey İçki ise Yeni Rakı’nın yanı sıra Kayra Şarapları, Binboa ve İstanblue votkaları gibi pek çok markanın sahibi.

DENGE SÖZÜ ALMIŞTI

Satışın ardından 2011 yılında yaptığımız söyleşide Diageo’nun Avrupa Başkanı Andrew Morgan, “Türkiye’de içki yasaklamaya dönük eylemler olduğu söyleniyor ama görüştüğümüz bakanlardan böyle bir izlenim almadık. Hükümet gelecekte de alkollü içkiler sektörüne karşı dengeli olacaktır” demişti.

İNGİLİZ BASINI: RİSKLİ

Diageo’nun, Türkiye’de böylesine büyük yatırım yapması, ana vatanı İngiltere’de de bir miktar şüpheli bulunmuştu. Diageo ise, Avrupa’daki ekonomik krize rağmen büyüme gösteren Türkiye ekonomisinden umutlu olduğunu açıklamıştı.

SEKTÖR DİKEN ÜSTÜNDE

Türkiye’de kendi faaliyet gösteren bir başka grup da Absolut, Chivas Regal, Olmeca Tequila, Ballantine’s, Malibu, Beefeater, Jameson, Mumm’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda markanın sahibi Fransız Pernod Ricard. Pernod Ricard’ın yanı sıra, Jack Daniel’s üreticisi Brown Forman’ın da son gelişmelerin ardından paniğe kapıldığı söyleniyor. Yerli üreticilerin de hem yabancılarla hem de kendi aralarında yaptıkları yatırımları sorguladıkları kulağımıza gelen bilgiler arasında.

Türkiye’de kişi başına alkol tüketimi 1.5 litre

OECD raporuna göre Türkiye’nin alkol tüketimi 1980-2010 arasında yüzde 17 geriledi.
Kişi başına tüketilen saf alkol rakamı 1.5 litre.
Euromonitor’a göre ise 2005-2010 yılları arasında Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu ülkelerde alkollü içki tüketimi yüzde 25 artarak 11.7 milyar litreden 15.2 milyar litreye çıktı.
İslam coğrafyasında en çok içki tüketilen ülke yılda 2.3 litre saf alkol tüketilen Lübnan. Onu 1.9 litreyle Türkiye takip ediyor,
Euromonitor’un listesinde üçüncü sırada yılda 1.2 litre saf alkol tüketilen İran. Peşinden 0.6 litreyle Endonezya, 0.4 litreyle Mısır, 0.3 litreyle Suudi Arabistan, 0.1 litreyle Libya geliyor.

Palandöken, eleştirmişti

TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın yüzde 70’inin ruhsatını yenileyemediğini söylemişti. Üsküdar’da belediyenin içki satışına yönelik getirdiği yasak, alkollü içki üreticilerinin perakende kanalında kayıp yaşmasına neden olmuştu.

765 bin kişi istihdam ediliyor

TAPDK’nın 2006, 2007 ve 2008 yıllarına ait raporda etil alkol ve metanol sektöründe doğrudan 500 kişi, bu sektörle ilişkili etil alkol ve metanol kullanıcısı firmada 5 bin kişi, alkollü içki üreticisi firmalarda 1.500 kişi, alkollü içki ithalatçısı firmalarda 500 kişi, alkollü içki dağıtım firmaları ve toptan perakende satış yapan işletmeler de eklendiğinde 200 binden fazla kişinin alkollü içkiler sektöründe istihdam edildiği ifade ediliyor.
Rapora göre, alkollü içki sektörüne tarımsal ürün satan 500 bin çiftçi ailesi de geçimini bu sektörden sağlıyor.
Tütün tarımında ise 750 bin ili 1 milyon arasında kişinin çalıştığı tahmin ediliyor. (Hürriyet)
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Ekonomi THA - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger